1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat

Martı Kitabının Özellikleri Nelerdir? Martı Jonathan Livingston Özeti Kısaca ve Martı Kitabı 4 Bölüm Detayları


1

2. Bölüm

Martı Jonathan Livingston ikinci bölümde sürgünden hemen sonra yine hız denemeleri yaparken ona seslenen daha hızlı bir martıyla tanışıyor. Ona sen de bizim gibisin diyip Büyük Dağ Rüzgarı’nın doruklarına götürüyor. Martı Jonathan Livingston orada  Chiang ile büyük üstat ile tanışıyor. Büyük üstat ona uçmanın yüksek fitlere çıkmanın kapılarını yavaş yavaş açıyor.  Bütün kuralları dinleyip uygulayan martı Jonathan artık büyük bir hıza ve yüksekliğe ulaşıyor. Hız içinde… Erdemli ve istekli bir şekilde öğretileri uyguluyor. Martı artık hedefine ulaşmış mesafe kuralını paralel evren gibi yaşamaya başlamıştır. Her an binlerce km mesafeyi kısa bir sürede aşmaya başlamıştır. Vatan özlemi ile yurduna döner.

2.bölüm Martı Jonathan Livingston özeti ile ilgili genel değerlendirmeye gelecek olursak: Özgürlük kazanıldı. Hedefe ulaşıldı. Yapılamaz denilen inançları yıktı. Destek ile yaptı. Bütün tabuları devirdi. Artık bu ışığı yayma zamanı geldi. Bu haliyle eğitimden yeni mezun olmuş bir öğretmen gibi… Hastalara şifa dağıtacak bir doktor heyecanı var. Martı kitabının özellikleri ile içeriğinden aldığım bazı bölümleri ekledim.

“İnancını unut, uçman için inanca ihtiyacı yok. Sadece uçmayı anla, yaşa…”

Martı Jonathan Livingston –Richard Bach

3.  Bölüm

Martı Jonathan Livingston özeti

Bu bölümde Martı Jonathan Livingston özeti ile genel martı kitabının özelliklerinden de bahsetmeye devam edeceğiz. kendi yaşadığı büyüdüğü kıyılara dönüyor. Hızlı ve taklalar atarak sürünün yanına gidiyor.  Önce bütün martılar tarafından aforoz ediliyor. Sonra ilk 7 öğrenci onun yanına gelerek eğitim almak istiyor. En yakın öğrencisi Fletcter burada yetişiyor. En yetenekli öğrencisi oluyor. Sonra Bütün martılar da onlara katılıyor. Artık bir eğitim başlıyor.

“Sen bizden farklı mükemmel ve yetenekli bir kuşsun”

Martı Jonathan Livingston –Richard Bach

Bu kısım hakkında genel değerlendirme yapacak olursam azimle halk arasına giren bir aydın insan gibi. Tanrı tarafından gönderilen buyruğu iletmek için var gücüyle çalışan peygamberler gibi. İstekli azimli çalışkan…  Fakat tabuları yıkarak kendini bularak çıktığı yolculuk kendi o diyardan başka yere gidince değişiyor. Artık ondan üstün bir martı olarak bahsediyorlar. Dördüncü bölümde üzerinde duracağımız kısım. Daha detaylı anlatacağız. Martı kitabının özellikleri bizim gördüklerimiz ile sınırlı değil. Çok fazla çok derin.

4.Bölüm

Bu bölümden bahsedecek olursak artık Martı Jonathan ortalıkta yoktur. Eğitimler ders kitaplarına girmiştir. Tüm martılar onun gibi kendi içinin yeteneğinin ardındadır. Denerler. Yükseklere çıkarlar. Fakat sonra bir şeyler olur. Yıllar geçer.

Onu tanıyan yanında bulunan Fletcter de durumu anlar ama bir şey yapamaz. Çünkü Jonathan kutsanmıştır. Onun ilk öğrencileri için de anıt mezarlar yapılmıştır. Öğretileri der kitaplarında teori olarak kalmıştır. Kendisi Aziz Jonathan inanalar ise ilk inanalar ise kutsal martılar olmuştur. Kimse hızlı uçma denemesi yapmaz. Herkes kitaptan efsane dinler gibi  onu okur. 200 yıla yakın zamandan sonra her şey değişir. Çok değerli Jonathan artık çok değerlidir. Öğretileri kutsal kitaplara girer. Adına özel anam günü düzenlenir. Adından saygıyla söz edilir. Öyle sıradan bir martı değildir. Tanrılaştırılır. Putlaştırılır.

“Sınırlar zaman ve mekanın içidir. Düşünmek ise hepsinin dışı… O sadece özgürlüğünün ardındaydı. Kendi aradı, buldu. O da martıydı.”

Martı Jonathan Livingston –Richard Bach

Kitabın başından sonun kadar yazar bizlere bir martı-insan nasıl olur? nasıl olmaz. Bunu anlattı. Her şşeyin başının kişinin kendisi olduğunu söyledi. Herkes ezberlenenin değil kendi hayatının anlamını aramalı. Kendi karakterini oturtmalı. Oluşturmalı.

Son bölüm özeti üzerine değerlendirmeleri yapalım ve konuyu bitirelim.  Martı kitabının özellikleri ve martı kitabının ana fikri nedir? anlamak için son bölüm en vurucu kısım. Bir çok kavramı aydınlığa kavuşturuyor. Kral olmayan krallara atıfta bulunuyor. Tanrı olamayan varlıkların tanrılaştırılmasından çok güzel bahsediyor. Ülkeleri kuran dinleri getiren öğretileri yayan insanların ilk başta bizim gibi olduğu. Sonra onun özünden uzaklaşarak Firavun’a dönüştürme. Kendimiz yapıyoruz bunu. İnanların özlerini bozarak. Arayışa çıkan martının ardında arayışta değil onun ezberini tekrar ederek. Martı kitabını anlamak için çıktığımız yolda sizlere doğru bilgi verebildiysek mutluyuz.  

Martı Jonathan Livingston özeti ile de sizlere faydalı olmaya çalıştık. İyi okumalar. Filmi de mevcut izleyebilirsiniz.

İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 29
    harika
    Harika
  • 14
    g_zel
    Güzel
  • 16
    fena_de_il
    Fena Değil
  • 20
    berbat
    Berbat

Merhaba! Siz kiymetli Marcatime okurları için daha kaliteli içerikler üretmek adına buraya geldim. 😊 İçeriklerimi okumanız ve yorum yapmanız benim için çok değerli. 😇

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir