1. Anasayfa
  2. Bilim

Farmasötik Kimya Nedir?


0
Farmasötik Kimya Nedir?

İlaçlar, hayatımızda en çok ihtiyaç duyduğumuz temel maddelerdir. İlaçları yaşadığımız hastalıkları tedavi etmek, vücudumuzdaki mineral ve vitamin eksikliklerini gidermek gibi çeşitli zamanlarda kullanıyoruz. Kimya hayatımızın her alanında oldukça etkin rol oynadığı gibi ilaç sektörünün de temelini oluşturur.

Hem vücutta oluşan tepkimeleri anlamlandırabilmek hem de hastalığa uygun ilaç üretebilmek için kimya biliminden oldukça fazla yararlanılır. Kimyanın alt dallarından biri olan Farmasötik kimya nedir, Farmasötik kimya, ilaçların kimyasal yapısını, sentezlenmesini, analizini ve kalite kontrolünü inceleyen bir bilim dalıdır. Farmasötik kimya, ilaçların geliştirilmesi, üretimi ve güvenliği için çalışır.


Farmasötik kimya, ilaçların atomik ve moleküler yapılarını inceler. Bu, ilaçların biyolojik etkilerini anlamanın temelini oluşturur. İlaçların sentezlenmesi için yeni yöntemler geliştirir. Geliştirilen bu yöntemler ilaçların daha verimli ve ucuz bir yolla üretilmesini sağlar.
İlaçların etkilerini ve güvenilirliğini anlayabilmek, ilaçların saflığını ve kalitesini belirlemek için analiz yöntemleri geliştirir.


Farmasötik kimya, ilaçların üretim sırasında ve üretim sonrasında kalite kontrolünü sağlamak test eder.
Farmasötik kimya, ilaç endüstrisinin temel taşıdır. İlaç üretirken biyokimya, biyoloji, anatomi gibi diğer pek çok bilim dalıyla organize olarak çalışır.


Farmasötik Kimya Neyi İnceler?


Farmasötik kimya neyi inceler, farmasötik kimya her geçen gün sürekli olarak değişen, yeni yöntemler geliştiren kimyanın en hayatın içinde ve en aktif kullanıldığı alt disiplinidir.

İlaçlar, hastalığın durumuna göre çeşitli şekillerde ve dozajlarda kullanılır. İlaçların nasıl kullanılacağı, ilacın türüne ve hastanın tıbbi durumuna bağlı olarak değişir. Ayrıca kullanılan ilaçlar çeşitli yan etkilere sebebiyet verebilir yan etkiler hafif olabileceği gibi hayati de olabilir. İlaçların çeşitleri, dozajları ve yan etkileriyle birebir ilgilenen bilim Farmasötik kimyadır.
Farmasötik kimyanın çalışma alanları şu şekildedir:
Yeni ilaçların geliştirilmesi, Farmasötik kimya, yeni ilaçların kimyasal yapılarını tasarlamak ve sentezlemek için kullanılır.


İlaçların üretimi, Farmasötik kimya, ilaçların üretim süreçlerini yönetmek ve geliştirmek için kullanılır.
İlaçların kalitesinin kontrol edilmesi, Farmasötik kimya, ilaçların saflığını, kalitesini ve belirlemek için çalışır.


Farmasötik Ne Demek?


Farmasötik ne demek, farmasötik kimya ilaç ve eczacılığın kesiştiği noktada ortaya çıkan bir terimdir çünkü farmasötik, ilaçlar ve ilaçlar hakkında aklınıza gelebilecek her türlü aşamayı anlatan bir terimdir. Farmasötik ilaçların geliştirilmesi, üretilmesi, dağıtılması ve uygulanması ile ilgili tüm süreçleri kapsar.

Farmasötik İlaç Nedir?

Farmasötik İlaç Nedir?


Farmasötik ilaç, insanlarda hastalıklardan korunma, tanı, tedavi veya vücuttaki yanlış bir fonksiyonun düzeltilmesi için kullanılan bazı etken maddelerden oluşan ilaç çeşidine verilen addır.
Farmasötik ilaçlar, içeriğinde ilacın biyolojik etkisini sağlayan etken maddelerden oluşur. Etken maddenin dışında ilacın formülünün ve biçiminin stabil kalmasını sağlamak amacıyla yardımcı maddeler de bulunur.

Farmasötik ilacın hastanın alınabileceği şekilde hazır hale gelmiş olan şekline bitmiş dozaj şekli denir. Tabletler, şuruplar, merhemler gibi ilaçları bitmiş dozaj şekline örnek olarak verebiliriz.
Üretilen farmasötik ilaçlar, çeşitli yollarla alınabilir. En yaygın yol, ağızdan almadır fakat bu ilaçlar tıbbi durum göz önünde bulundurularak enjekte edilebilir, damlatılabilir veya sürerek uygulanabilir.


Her kimyasal maddede olduğu gibi farmasötik ilaçlar da çeşitli yan etkilere sebebiyet verebilirler. Yan etkiler hafif veya ciddi olabilir. Vücudunuzda yan etkileri hissetmeye başladığınızda doktorunuza başvurmanız çok önemlidir.


Farmasötik ilaçların Üretimi

Farmasötik ilaçların Üretimi


Farmasötik ilaçların üretimi, Farmasötik ilaçlar insanların sağlığı ile ilgili yolunda gitmeyen durumları iyileştirebilmek, vitamin, mineral desteği sağlamak için üretilir. Hastalıkların çeşidine göre çözüm oluşturarak tıp bilimi ile ortaklaşa bir çalışmanın sonucu olarak üretilirler.


Farmasötik ilaçlar, çeşitli aşamalardan geçerek üretilir. Bu aşamalar şunlardır:
• Araştırma ve geliştirme, bu aşama yeni ilaçların üretilip geliştirilebilmesi için araştırmaların yapıldığı aşamadır.
• Formülasyon, formülasyon aşamasında ilaçların etken ve yan maddeleri belirlenir. Bu maddelerin doğru oranda karıştırılmasıyla ilacın formülü oluşturulur.
• Üretim, formülü oluşturulan ilaçlar, belirlenen bazı standartlara uygun olarak üretim aşamasına alınır.
• Kalite kontrol, üretilen ilaçların saflığı ve kalitesi bu aşamada kontrol edilir.
• Dağıtım, üretim kısmındaki tüm aşamaları geçmeleri başaran ilaçlar kullanılmak üzere , eczanelere ve diğer sağlık kuruluşlarına dağıtılır.


Farmasötik İlaçların Kullanımı


Farmasötik kimyanın üretiminden dağıtımına kadar her aşamasıyla ilgilendiği ilaçlar en son çeşitli kuruluşa dağıtım yoluyla dağıtılır. Tüm yan etkileri araştırılıp gerekli kalite kontrolleri yapılmış olsa da ilaçlar doktorun tavsiyesine uygun olarak kullanılmalıdır. Her ilaç her bünyeye fayda sağlamaz. İlacın faydalı olabilmesi için tıbbi duruma uygun olarak doğru dozajda alınması gerekmektedir.


Farmasötik ilaçların kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı maddeler şunlardır:
• İlaçların dozajını ve kullanım sıklığını doktorunuzun talimatlarına göre uygulayın. Doktorun talimatları dışında herhangi bir ilaç takviyesi kullanmayın.
• İlaçların son kullanma tarihini kontrol edin. Satın aldığınız veya hali hazırda evinizde bulunan ilaçları kullanmadan önce son kullanma tarihlerini kontrol etmeniz zehirlenme gibi hayati durumları ortadan kaldırır.
• İlaçları, çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın. Çocuklar ilacı şeker, sakız, draje gibi ürünlerle karıştırarak amacına ve dozajına uygun olmadan kullanabilirler. Bu durum maalesef ki ölümcül ilaç zehirlenmeleri ile sonuçlanır.
• İlaçları, oda sıcaklığında saklayın. Yüksek veya düşük sıcaklık ilaçların formunda ve içeriğinde bozulmalara yol açacaktır.
• İlaçları, diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında birbirleriyle etkileşime girebileceğinden, doktorunuza veya eczacınıza danışmadan asla birlikte kullanmamalısınız.


Farmasötik Etkileşim Nedir?


Farmasötik etkileşim nedir, Farmasötik etkileşim, bir ilacın başka bir ilaçla etkileşime girerek ilacın etkisini değiştirdiği durumdur. Bu etkileşim, ilaçların vücutta sindirim, emilim veya atılım gibi aşamalarında gerçekleşebilir.
Farmasötik etkileşimler, çeşitli biçimlerde sınıflandırılabilir:
Bir ilacın, diğer bir ilacın farmakolojik etkisini değiştirebilir.
Alınan bir ilacın, başka bir ilacın vücutta metabolize edilme, emilme veya atılma şeklini değiştirebilir. Bu durum ilacın etkisini azaltır veya tamamen yok eder.
Birbiriyle etkileşime girecek ilaçların birlikte kullanılması ikisinden birini ya da ikisinin birden etkisini öldürebilir. Vücutta yan etkileri veya kanama, zehirlenme gibi hayati durumlara sebebiyet verebilir.
Farmasötik etkileşim riskini azaltmak için, alınması gereken bazı önlemler vardır:
Doktorunuza veya eczacınıza, kullandığınız tüm ilaçları bildirmelisiniz.


İlaçları, doktorunuzun talimatlarına göre kullanın. Talimatların dışına çıkmamalı, reçetenize ilaç ekleyip çıkartmamalısınız.
Farmasötik etkileşimler, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sağlık sorunları ölümle dahi sonuçlanabilir. Bu nedenle, ilaçların güvenli, etkili ve reçeteye uygun bir şekilde kullanılması önemlidir.


Medisinal Kimya Nedir?


Medisinal kimya nedir, yeni ilaçların keşfi ve geliştirilmesi için kullanılan bir kimya alt disiplinidir. Farmasötik ve medisinal kimya aynı şey gibi görünüyor olsalar da ikisi arasında farklar bulunur. Odaklandıkları konular, amaçları ve kullanılan teknikler açısından birbirlerinden ayrılırlar.
Medisinal kimya, daha çok ilaçların kimyasal yapısını ve özelliklerini anlamaya odaklanır. Medisinal kimyanın amacı ilaçların biyolojik etkilerine yöneliktir. İlaçların dozları ve yan etkileri bu disiplinin yöneldiği amaçlardandır. Kimyacılar, yeni ilaçların kimyasal yapılarını tasarlamak ve formülarize edebilmek için çalışırlar.


Farmasötik kimya ise daha çok ilaçların geliştirilmesi, üretimi ve güvenliği ile yakından ilgilenir. Farmasötik, ilaçların kimyasal yapısından çok daha geniş bir ilgi alanına sahiptir. Farmasötik kimyacılar, ilaçların saflığını ve kalitesini belirlemek için farklı analiz yöntemleri geliştirmeye çalışarak bunları uygularlar.

İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 1
    harika
    Harika
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    fena_de_il
    Fena Değil
  • 0
    berbat
    Berbat

Marcatime Yazarı - Halkla Ilişkiler ve Tanıtım Uzmanı

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir