1. Anasayfa
  2. Bilim

Ütopik Nedir? Ütopya Nedir? En Güzel Ütopik Kitaplar Listesi?


0

Ütopik nedir? Ütopik, ütopya olarak tasarlanan demektir. Ütopya ise siyasi, ekonomik ve sosyal olarak hayali olarak kurgulanan vatandır. “İdeal olan” istenilen düzeyde bir ülke hayalidir. Ütopik, kavramsal analiz olarak kendimizin umutlarının, hayallerinin bulunduğu ülkedir.

ütopik nedir

Günümüzde ütopya örnekleri için öneriler, ütopik kitaplar ve ütopik hayal ile devam edeceğiz. Naçizane kendimize göre ütopik nedir sorup bir dünya hayali de ben çizeceğim.

Ütopik ülke nedir? Ütopik yazmak nedir? Ütopik nedir felsefe örnekleri ile nasıldır? Bir dünyayı hayali olarak yaratmak orayı gerçekten yaşanabilir kılabilir mi? Ütopya örnekleri gerçek yaşama ne kadar uygun? İnsan fıtratını değiştirip gerçek dünyaya benzemeyen bir dünya kurabilir mi? Binlerce yıllık alışkanlığını bırakabilir mi? İşte bu yazımızın temel çıkış noktaları bunlardır.

Ütopya aslında olmayan dünya hayalidir. Yazanın kurguladığı mükemmel hayalin, uygulama alanları bulduğu ülkedir.

İdeal ülke anlamına gelen ütopya bir nevi kendi kurgumuz olan dünya demektir. Bu bazen tüm dünyayı bazen bir ülkeyi bazen de sınırları belli bir mahalle ve ev dahi olabilir.

Ütopik hayal neyin hayali olursa olsun, baştan sona “benim hayalim” “benim idealim” kurgusudur. Fakat insanlar tarafından destekler buldukça pragmatik ütopya, pragmatik ütopik şekilde istenen aranan gerçekliğe dönüşür.

Ütopik Nedir? Ütopik Kitaplar Listesi

Ütopik nedir, ütopya nasıl yapılır. Ütopik hayal ile yeni ütopik dünya hayali içinde sizlere bazı eserlerden bahsedelim. Bu kitaplar ideal dünya hayali barındıran nadir kitaplardandır.

Platon-Devlet


Ütopik nedir? Ütopya denilen gerçekleşebilir mi? Ütopik hayal ile gelecek dünya arasında nasıl bir bağ var anlamak istiyorsanız ilk önce bu esere bakmanız gerekiyor.
İdeal devlet düzeni içerisinde bu gün devlet sistemlerinin çoğunda var. Platon idealist bir ütopya çizmiştir. Devlet adlı eserinde ütopik nedir? Ütopik hayal ile devlet nizamı bu gün o seviyeye ulaşmıştır.

ütopik hayal

Bu gün bir çok ütopya içinde bu esere atıf vardır. Ütopik nedir? Ütopik hayal ile dünya düzeni ilk defa bu eserde oluşturulmuştur.

Beyaz Zambak Ülkesinde-Grigory Petrov

Bir ülke hayal edin. Bu ülke yüz yıl içinde gerçek olsun. Gerçekleşmeye çok yakın ütopik nedir bu eserde göreceksiniz. Ülkemizde Mustafa Kemal’in öneri listesi kitabıdır. Bu gün Finlandiya bu ideal ülke modelini oluşturan nadir ülkelerden biridir. Bu esere gerçekleşen ütopya olarak bakabilirsiniz.

Yalnızız-Peyami Safa

Ülkemizde önemli bir ütopya dünya örneği bu eserde vardır. Peyami Safa ütopik nedir, nasıl yapılır, nasıl hayal edilir? Gösteriyor. Eser Türk edebiyatındaki ender eserler arasındadır. Simeranya bir ütopyadır. Samim’in ütopik hayal ürünü olan bu ülkedir. Günümüzde ütopik örnekleri ile bizlere aranan dünya bırakmıştır.

Ütopya-Thomas Mann

Sahip Olmak ya da Olmak-Erich Fromm


Bu kitap ideal dünyadan ziyade kafamızın içindeki dünyayı ideal hale getirmeyi amaçlıyor. Yazımızın devamında bu kitap üzerine ideal insan ideal dünya bağlamında bakacağız.

Mülksüzler-Ursula K. Le Guin

Arennes ve Urras adlı iki dünya-uydu arasında karşılaştırma şeklinde ilerleyen bir ütopyadır. Bu kitap aslında ütopik nedir nasıl olur örnek yaşamsal devlet düzenleri ile çok güzel anlatıyor. Ütopik hayal ile günümüzde ütopik örnekleri için yaşamsal tecrübe veriyor. Dr. Shevek adında bir profesörün yolculuğu anlatılır. Eser ütopya örnekleri içindeki yaşamsal sunum olduğu için ve ütopik dünyayı reddetiği için distopya eser olarak geçer. Roman olarak çok güzel kurgulanmış bir eserdir.

Kominist Manifesto-Karl Marx ve F.Engels

“Bütün proletarya birleşin” Bütün işçiler birleşin diye başlanılan ideal devlet ideal insan ideal toplumsal düzen yaratmayı amaçlayan bir söylev niteliğinde eser. Ütopik nedir? İnsanlığa satır satır anlatıyor. Anlatım içinde de günümüzden ütopya örnekleri olarak ilk sistemli metindir. Ütopik hayal olarak görünse dahi bir çok devlet içinde denemeleri yapılmış bir manifestodur. İdeal işçi yani çocuğundan başka varlığı emeğinden başka gücü olmayan proletarya için birleşin birlik olun diye ütopya için nutuk atar.

İdeal Devlet-Farabi

Bir çok yazar düşünce sistemini açıklamak ideal dünyasını yaşamak için ütopik nedir? Ütopya nedir? Nasıl olur gibi ideal hayal ile devlet yaratmaya başlamışlardır.

Ütopik hayal ve ütopya kitaplar ile gerek kurmaca gerek düşünce yazısı şeklinde ütopik hayal kurmuşlardır. Günümüzde ütopya örnekleri çoktur. İnsanlık bozuldukça ya da bozulduğu düşünüldükçe ütopik nedir? Nasıl olur konulu eserler verilmeye başlanmıştır. Çağımız bu düşüncenin artık sahip olma duygusundan uzak olmak duygusunu besleyen seviyeye ütopya örnekleri şekline gelmiştir. Önerilerimiz için yukarıda listeye bakabilirsiniz.

İdeal bir hayal kurup istediğin gibi yaşama ve tüm çevreni kendi idealin ile birleştirme üzerine kurgulanmış dünya düzenidir. Ütopik yazmak için illa da ütopya kurmaya gerek yoktur.

Çok fazla ve özgürce harcayacağın Paran olmasını istemek bile ütopik düşünmektir.

Hastalık olmadan yaşam sürmek istemek de ütopik hayal varlığıdır.

Yani ütopya tam anlamıyla kişinin kendi düş dünyasını oluşturduğu dünyadır. Ütopik ülke aslında kişisel istek ve fayda olarak pragmatik ütopya olarak görülebilir.

Ütopik Nedir? Nasıl Olur? Günümüzde Ütopya Örnekleri

Günümüzde Ütopya Örnekleri

Erich Fromm sahip olmak ya da olmak adlı kitabında ütopik nedir? Gerçek dünya neden bu şekle sürüklenmiştir çok güzel anlatmıştır. Güncel dünya analizi ile ütopya üzerine eserler vermiştir. Ütopik nedir, bilmek ya da ütopya kurgulamak için güncel yaşam standardının için doğru olanları almalıdır. Ütopik hayal için de kurgulanan dünya platon gibi ideal dünyadır.

Eğer bir dünya kurgusu varsa bu hayal ile hakikat çatışmasından doğan hayali aleme de gidiş vardır.
Şimdi sizlere bizim basit dünyamızda basit bir ütopik nedir? Neyi hayal edersek ütopik hayal ile mutlu oluruz. Ütopik dünyadan önce kendimizi nasıl değiştirir ve geliştiririz. İşte size yazımızın devamında devrimi kendi içinizde yaşayarak başlamanız için olan ve olması gereken ama olmayan şeylerden bahsedeceğiz.

Ütopik nedir, bizim gözümüzde ütopya nedir nasıl olmalıdır? Kim ne yaparsa ütopik olur? Şimdi bizim dünyamızdan kendi değişim hayali ile özel dünyanıza gidelim.

Olmak ütopyadır. Sahip olmak ise köle yaşamda var olmak için her şeyi satın almaktır. Şimdi iki kavram ile ideal ütopik hayal ile ütopik nedir? dünyamızı size aktaralım.

Ütopik Dünya ile Olmak ve Sahip Olmak

Bu yazımızda ütopya olarak kurgulamamız şu şekilde olacaktır.

İnsanlık sahip olmanın ve sahip olunmanın esareti altındadır. Bu şartlar altında ütopya bundan kurtulmaktır. bu noktada Ütopik nedir dersek sahip olandan ve olunandan asgari düzeye inmektir.

Olmak sahip olmamaktır. Sahip olmaya alışan alışkanlığını devam ettirmek ister.

Bir örnekle anlatayım. Evlenip mutsuz olup ayrılan insanların evlenmeye hevesli olması ve yeniden evlenmesine şahit olmuşuzdur. Bu alışkanlık ile ait olacak -sahip olunacak ya da sahip olacak- biri arayışıdır. Yoksa sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yemelidir.

Sahip olduğumuz ütopik hayal ile sahip olmak istediğimiz ideal dünya arasında bağ yok. Daha çok şey istiyoruz ama doymuyoruz. Çünkü ütopik nedir? Bizim görüşümüze göre sahip olmamaktır. Sade yaşa içinde günümüzde ütopya örnekleri için ön görüştür.

Dünya üzerindeki savaşlar sahip olmak dürtüsüyle yapılıyor. Göçler sahip olmak daha iyi hayat daha iyi iş daha konforlu yaşam daha iyi sağlık daha sağlıklı yaşam gibi bir çok kritere bağlanıyor. Her ne olursa olsun gelecek için olmak yerine sahip olmak seçiliyor. İnsanın köklerinde var bu duygu. İlk evi bu yüzden inşa etti. İlk resmi bu nedenle çizdi. İlk anıtı bundan dolayı yaptı. Sahip olup hükmetmek.

Yaşamak. Peki başka hangi duygu var?
Sosyal olmak insan içinde yer almak insanın sahip olmak duygusunu eştir. Fakat sosyal varlık olarak toplumsal düzen içinde olmak olmaktır. Yaşam içinde iletişim içinde canlı aktif güçlü istekli ve dengeli olmaktır.

Sahip olunan tüketmeye eskimeye ve azalıp yok olmaya mahkumdur. Olmak ise; akıl, sevgi, sanat ve düşünce gibi kavranıp işlendikçe gelişir değişir. Yenilenir.

Sahip olunan insan sevgili tükenir biter. Yorulur. Kıskanılır. Ezilir. Arkadaşlar, aileler, çocuklar bu duygu ile ele geçirilmeye çalışılan bir çatışmalar ve dargınlıklar zinciri doğurur.

Ütopya nedir? İnsanların zihninde yeni dünya hayalidir. Bizim gözümüzde ütopik en sadece bulunduğun sade ve yaşanabilir kılmaktır. Günümüzde ütopya örnekleri genellikle ekonomi ve siyasidir. Halbuki ütopik dünya için ideal ütopya yaşanabilir sahip olunmayan harcanmayan bir dünya olmalıdır. Yaşanabilir bir dünya olmalıdır. Maalesef yaşanabilir bir ütopik nedir? Sorusunu çok satmak için değil insanlık geleceği için seçmeliyiz. Ütopyada sahip olmak olmamalı ve olmak olmalıdır.

Ütopyanın karşısında olan ütopyalar da vardır. Yani kurgulanan dünyanın gerçekleşemediğini anlatanlar. Bunlara Distopya denir. Detaylar için tıklayınız.

ütopik nedir? Ütopik hayal? ütopik kitaplar? ütopya nedir? Pragmatik ütopik? Günümüzde ütopya örnekleri?

İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    fena_de_il
    Fena Değil
  • 0
    berbat
    Berbat

Merhaba! Siz kiymetli Marcatime okurları için daha kaliteli içerikler üretmek adına buraya geldim. 😊 İçeriklerimi okumanız ve yorum yapmanız benim için çok değerli. 😇

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir