1. Anasayfa
  2. Bilim

Kuantum Bilgisayarlar Nedir? 1 ve 0 İşlevi


2

Kuantum Bilgisayarlar nedir? Kuantum bilgisayarlar, kuantum mekaniği kullanarak klasik bilgisayarlardan çok daha hızlı ve verimli işlevselliğe sahip olurken, birçok işlemi aynı anda gerçekleştirecek işleve de sahiptir.

Kuantum Bilgisayarlar Nedir?

Kuantum bilgisayarlar nedir? Örnekle inceliyoruz; Bir öğrenciyi kuantum bilgisayara benzetirsek, ders arası molaya çıkarak yemek yiyip su içen, derse girip hem dinleyip hem de notlar tutan, ayrıca önündeki kitabı okuyarak diğer konuya hazırlanan, sınava giren ve sözlüye kalkan bu öğrencinin tüm bu davranışları sırasıyla değil de aynı anda yapabilmesi durumu, eşittir kuantum bilgisayarı benzetmesi diyebiliriz.

Klasik Bilgisayardan Farklı Kuantum Bilgisayar Nasıl Çalışır

Hepimizin merak ettiği soru ise kuantum bilgisayar nasıl çalışır? Hepimizin kullandığı klasik bilgisayarların çalışma biçimi 0’lar ve 1’lerden oluşan diziler şeklinde veri topluyor, bu veriler her 0’da ve her 1’de bulunan bit’ler sayesinde fotoğraflar, videolar, yazılar ve birçok içeriği ekranında görüntülüyor.

Kuantum Bilgisayar Nasıl Çalışır?

Oysa kuantum bilgisayarlarda daha farklı  çalışma prensipleri ortaya çıkıyor; hem 1 hem de 0 değerindeki bu prensip gibi mesela ya da aynı anda bu iki değeri de alabiliyor olması gibi. Tabiki bu kadar basit değil. Çünkü kuantum bilgisayar çalışma prensibindeki verilerin depolanması klasik bilgisayarlara göre farklıdır. Bu depolama farkı şöyle özetlenebilir; Depolama, kasik bilgisayarda “bit” birimi ile, kuantum bilgisayarlarda ise “kübit” birimi ile gerçekleşir.

İki birim arasınsa işlev,hız ve düzey farkları da mevcuttur. Wall Street’ in yaptığı bir araştırmaya göre; kuantum bilgisayarları kullanılarak yakıt tasarrufu sağlayacak dizaynların oluşturulabileceği kanısı ortaya çıkıyor.

2015 yılında ise Google D-Wave 2X sistemleri ile yaptığı çalışmalarla kuantum bilgisayarların, klasik bilgisayarlardan maximum 100.000.000 daha hızlı çalıştığını test ettiklerini ortaya koymuştu. Konuya cehaletten uzak biçimde yaklaşmak amacıyla bu sıkıcı istatistikleri de geçtiğimize göre artık konunun daha rekli boyutuna geçelim. O renkli konulardan biri; Kuantum bilgisayarlar nedir ve günlük hayatımıza girse neler olabilir?

Günlük Hayatımızda Kuantum Bilgisayar Ne İşe Yarar

Kuantum bilgisayar ne işe yarar? Kuantum bilgisayar Günlük hayatımızda daha etkin şekilde yer alsa, oldukça fazla işimize yarabilir. Yapılan tüm araştırmalar kolaylıkla sonuca giderken, araştırma süreci kısalacak ve sonucun doğruluk payı kesinata dayanacak.

Kuantum Bilgisayar Ne İşe Yarar?

Dünyadaki tüm nesneler kazasızca haraket etme ya da çalısabilme özelliği kazanacak. İş kazalarından kurtulabiliriz.Hava durumu gibi, sel ve deprem felaketleri gibi olaylar daha fazla doğruluk payı ile tahmin edilebilinecek.

Daha fazla yaşayacağız! (Bu teori, günümüzde bir işi yapmakla harcadığımız zamanın gelecekte kuantum bilgisayarları sayesinde harcanmayacağı ya da en az seviyede harcanacağı ve harcanmayan zamanın da bonus ömür olması şeklinde açıklanabilir.)

Daha fazla nesne, akıllı ve etkileşimli hale gelecek entegre sistemlerin sayıları artacak ve  sonsuz yenilik hayatımızda yer alacak. Peki sizce kuantum bilgisayarlar nedir? Sizin bir kuantum bilgisayarınız olsaydı neler yapardınız? Nasıl kullanırdınız? Aşağıdaki yorum bölümüne mutlaka yazın. Ayrıca hemen alta, Youtube’daki bir videoyu kuantum bilgisayarın geleceğimizi nasıl etkileyeceği konusunda fikir vermesi amacıyla ekledik.

Fakat, kuantum bilgisayarların çalışması 20 milikelvin derecelik bir ortamın oluşmasına bağlı. Bu da Uzaydan 250 kat daha soğuk derecelere varmakta. Kuantum bilgisayarlar nedir sorusuna odaklandığımız bu içerikte, kuantum bilgisayarını ve çalışma prensiplerini inceledik. İlginizi çekebilecek başka bir içeriğe, alttaki butondan ulaşabilirsiniz.

İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    fena_de_il
    Fena Değil
  • 0
    berbat
    Berbat

Marcatime Yazarı - Halkla Ilişkiler ve Tanıtım Uzmanı

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Avatar

    İnsanın olmak istediği şey�� çoğu zaman patronun beklediği

  2. Avatar

    olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir