1. Anasayfa
  2. Bilim

8 Başlıkta Etkili Konuşma Teknikleri ve Sabırla Dinleme Yöntemleri


0

Etkili konuşma teknikleri olmadan da bireyler arasında ortalama bir iletişim kurulması mümkündür. Etkili konuşma teknikleri ise bu iletişimin sürekliliğini kolaylaştıran, kalitesini ve verimliliğini arttıran bir dizi yöntemler sınıfıdır. Konuşma, insanlarda bir çeşit dilin kullanımı ile gerçekleşen sesli iletişim türü olarak ifade edilir.

Etkili konuşma teknikleri

Hayvanlarda ise bu durum anlık durum veya duygulara bağlı olarak çıkarılan sesler yoluyla gerçekleşebilir. İnsanlar arasında geçen iletişimde sıkılmadan veya sıkıcı olmadan konuşmayı sağlayacak bazı yöntemler vardır. Etkileyici sohbet ya da etkileyici bir görüşme nasıl olur maddeler halinde inceliyoruz.

Etkili Konuşma Teknikleri:

Bu teknikleri oldukça kolay uygulayabileceğiniz şekliyle sade ve kısaca inceleyeceğiz. Tekniklerin tamamı abartıdan uzak, uygulaması mümkün olan davranışları tarif etmekte. Selamlaşmaktan dinlemeye kadar giden sohbetin tüm etkili hatlarını incelemeye başlayabilirsiniz.

Mutlaka Selamlaşın

En etkili konuşma tekniklerinde selamlaşmak en kritik adım ve en büyük değere sahip. Selamlaşmak etkili iletişimin babasıdır. Selamlaşma geleneği sohbetin en iyi başlatıcısıdır. Geleneklere önem vermeyen biri bile olsanız iletişim kuracağınız birey veya bireyler bu geleneği özünüzde arayabilir veya selamlaşmama durumunu garipseyebilir.

Daha başlangıçta 1 adım geriye düşmemek adına, selamlaşın. Ayrıca geleneklerimizde selam, dostluğa, barışa ve sevgiye yorumlanan ilk basamak olarak bilinir. Selamlaşmanın, ortamı ısıtan bir etkisi olduğu bilinir. Dolayısıyla da sıcak bir sohbet ortamı, iletişim kurabilmemizi de kolaylaştırır.

Güler Yüzlü Olun

Bir başka öne çıkan etkili konuşma tekniği de güler yüzlü olmaktır. Güler yüz, gülmek, tebessüm etmek bunların tamamı bulaşıcıdır. İletişim kurmakta olduğunuz bir bireyde güler yüz görmek istiyorsanız eğer, bunu ona bulaştırmak zorundasınız. Bazı araştırmalar, insanların daha önce tecrübe etmedikleri bir durum karşısında ne yapacakları konusunda bir fikirleri olmadığını savunur. Bu yüzden bu insanlar, sergileyecekleri ilk davranışı çevresinden taklit ederek ortaya koyarlar. Yani özellikle sizi ilk defa tanıyan bireyler, ilk iletişimde size sizin gibi yaklaşabilirler.

Nasılsın?

Etkili konuşma teknikleri arasında önemi büyük bir adım da hal ve hatır sormaktır. Güler yüzlüyüz, selamlaşma adımını geçtik, artık sohbete yavaşça giriş yaptık. Bu adım oldukça büyük öneme sahip. Bu adımda karşınızdaki birey veya bireyleri etkileyecek hatta sizden önce iletişim kurdukları diğer insanlardan farkınızı ortaya koyabileceksiniz. Karşınızdakine halini, hatırını, ne yaptığını, nasıl olduğunu ve nasıl gittiğini üzerine basa basa sorun. (Gün içinde sizden önce hal hatır soranlardan farkedilirliğiniz olması açısından. )

Güncel Konular

Güncel konular ya da konuya dahil güncel veriler ışığında iletişimi sürdürün. Bu adım, artık etkili konuşma teknikleri bakımından gelişme bölümüdür.
( 2013 verilerine göre … şeklinde istatistikleri konuşmak yerine en güncel, yeni istatistikleri konuşmalısınız. Bunu yapabilmek için güncel kalmanız gerekir. Kendinizi sürekli güncel tutun. Tüm yenilikle uyum sağlamayı deneyin.


Esnek Konularda Kırıcı ya da Kırılgan Olmayın

Esnek konulara değinmeye dikkat edin ya da konuyu sınırından çok fazla taşırmayın. Kuracağınız iletişimde her türlü kırılganlık ya da kırıcılık sizin adınıza bir kayıp sağlayacaktır. Titanik nasıl batmıştı hatırlıyor musunuz? Titanik demir malzemeden yapılmış esnek olmayan bir gemiydi. Buz dağına çarparak, çarpan bölgenin kırılması ile batışa giden hadiseler başlamıştı.

Eğer Titanik, esnek bir malzemeden yapılsaydı buz dağına çarptığında kırılma olasılığı daha az olacaktı. Sizler de batan gemi olmamak adına, iletişim kurduğunuz birey veya bireylerle daha esnek tutum sergilemeli ve bahsi geçen iletişimin son iletişim olmaması için kırılgan veya kırıcı olmamaya özen göstermelisiniz.

Değer Verdiğinizi Söylemeden Belli Edin


Konu arası konucuklarla dikkati başka yöne çekin ve ona değer verdiğiniz ortaya çıksın. Etkili konuşma yöntemlerinde öne çıkan önemli bir unsur da iletişimin yönünü belirleyebilme adımıdır. İletişimi karşınızdaki birey veya bireylerin yönetebileceği kadar sizin de yönetebilmeniz gerekir ki bu mümkün.

İletişimi baştan sona ağır konularla tamamlamak yerine biraz da rahatlatmak fena olmaz. İlgili konular arasında hafif konulara yer verilebilir. Karşınızdaki birey veya bireylerin, geçmiş çalışmaları, girişimleri ve bunun gibi durumları hakkında bilginiz varsa, bu alandaki gelişmeleri merak edin ve bilgi almayı deneyin.

Bunu yaparken ona verdiğiniz değeri de gösterebilirsiniz. (Geçen ay iş başvurusu yapmıştın, sonucu ne oldu? gibi geçmiş olaylardan girin.) Bu sorular seni önemsiyorum, seninle ve hayatınla ilgileniyorum, neler yaptığın benim için için her zaman önemlidir anlamı taşıyor.

Etkili Konuşma Tekniklerinde İdeal Sohbet süresi

Etkili konuşma teknikleri üzerine atacağınız tüm doğru adımlar, ideal konuşma süresinin taşması gibi bir yanlışla işlevsiz kalabilir. Bu yüzden etkili konuşma tekniklerinde ideal konuşma süresini takip etmeli ve taşırmamaya özen göstermelisiniz. Bu ideal süre ise iletişimin akışına göre değişebiliyor.

etkili konuşma tekniğinde ideal süre

İletişimin sınırlarını süreyle ölçmek çok büyük bir fayda sağlamaz. Bu sınırlar mesajların işleviyle ortaya çıkabilir. Fakat yine de 6 ile 20 dakika gibi ortalama bir sohbet sınırı idealdir. Bu süreyi çok aşmaya başladıysanız farklı bir şeyler yapmayı önerin; kalkın, hareket edin, karşınızdakine yemek, içmek gibi şeyler önerin.


En Az Konuştuğunuz Kadar Dinlemeye Vakit Ayırın

Etkili konuşma tekniklerini eşit kollu ağırlık terazisine benzetecek olursak; bu terazide denge yakalayabilmemiz için kollardan birine etkili konuşmayı koyduğumuz anda diğerinde de etkili dinlemeye yer vermemiz gerekecek. Etkili konuşma sanatının, etkili dinleme davranışı olmadan hiçbir işe yaramayacağını asla unutmayın.

Etkili dinleme kavramı karşınızdaki birey veya bireylere verdiğiniz değeri, onların duygu ve düşüncelerine olan ilginizi, fikirlerine olan merakınızı gösterecektir. Yine etkili dinleme davranışı kendinize olan saygınızın artması anlamına gelecektir. Etkili dinleme davranışı dinleyerek öğreceklerinizin sizi daha donanımlı hale getirmesi, geliştirmesi ve güncellemesi gibi kazanımları beraberinde getirecektir.

Dinlemek

Etkili dinleme ya da sabırla dinlemek nasıl mümkün? Yine maddeler halinde net ve kısaca derleyelim.
Karşınızdaki konuşmacıyı gerçekten dinlemelisiniz. Dinliyormuş gibi yaparak değil gerçekten dinleyerek, unutmayın dinlemek de bir sanattır.

Etkili konuşma yönteminde dinlemenin önemi

Etkili Dinleme Yöntemleri

Etkili dinlemek için öncelikle dinleme hazırlığı yapmalısınız, dikkat dağıtıcı unsurlar düşünce trafiğinizi muaf tutarak konuşmacıya odaklanmalısınız.Gerçekten dinliyor olsanız da bunu konuşmacıya belli etmelisiniz. Bunun için jest, mimik veya kısa ifadeler ya da dinlediklerinizden bazılarını kısaca tekrar ve teyit ederek yapabilirsiniz. ( konuşmayı bölmemek şartı ile yapılabilir.)

Kesinlikle ve kesinlikle aklınıza taze gelen fikirler yüzünden sabırsız davranıp konuşmacının lafını yarıda kesmeyinSiz bir konu anlatırken nasıl bir dinleyici beklentisindesiniz? Her duraksama konuşmanın ya da anlatılanın bittiğini işaret etmez. Bir anlık duraksamada araya girip isteksiz dinleyen moduyla kendinizi ele vermeyin.

Her dinlediğiniz birey iletişim yeteneğini geliştirmiş olamaz, herkes kitap okumak zorunda da değil. Anlamsız ve karışık kelimelere takılmayın söylenen temayı, fikirleri benimseyin. Çok uzayan ve sıkıcı bir konuşma karşısında zor anlar yaşıyor ve artık dayanamıyacak duruma geldiğinizde söylenenlere odaklanmak yerine beden dilinden gelen mesajlara dikkat ederek duruma renk katabilirsiniz.

Konuşma çok uzun ve daha fazla bekleyemeyeceğiniz sürelere ulaşmış ve sona erecek gibi de durmuyorsa ya da bir sebeple araya girmeniz gerekiyorsa karşı konuşmacıya (Dur bir dakika, bir şey diyeceğim, benin bir şey söylemem gerekiyor.) gibi ifadeler kullanmayın. Karşınızdakinin lafını kesmenin en iyi yolu onun ismini hitap ederek onu durdurmaktır. Örnek; Ali, Ali söylediklerin benim için çok önemli ve dinlediklerimi değerlendireceğim şeklinde olabilir.

İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 1
    harika
    Harika
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    fena_de_il
    Fena Değil
  • 0
    berbat
    Berbat

Marcatime Yazarı - Halkla Ilişkiler ve Tanıtım Uzmanı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir