1. Anasayfa
  2. Bilim

Ekoloji Nedir? Ekolojik Denge Nedir?Ekosistem Çöküyor Mu?


0

Ekoloji nedir, canlıların birbiriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekoloji çevre içerisinde birlik içinde yaşayan tüm varlığını ilgilendiriyor. Modern çağın doğal yaşama bunca zararına bakınca bunu daha iyi anlıyoruz.
Şimdi ekoloji ne demek ekolojik denge ne demek? Ekoloji ile geri dönüşüm ve geri dönüşüm projesi ve geri dönüşüm projeleri arasında nasıl bir bağlantı var bakalım.

Dünyamız kocaman bir ekolojik düzen ile ilerliyor. Her bir varlık her bir oluşum her bir maddenin bilmediğimiz müthiş bir özelliği mevcut. Gelin birlikte ekolojik düzene içindeki varlığımızı ve sorunlarımızı görelim.

ekoloji nedir

Ekolojik ayak izi de yine ekoloji nedir‘i bilmek ile alakalı bir durumdur. Dünya üzerinde bir çok canlı ile beraber yaşamaya çalışıyoruz. Bu bazen en önemli hayvan bazen en basit bir ot dahi olsa bile. Hepsinin merkezi yaşam alanı dünyadır. Hepsi dünya üzerindeki ortak alandan Sudan havadan topraktan beslenmektedir.

Peki bu süreçte Ekoloji ayak izi nedir , geri dönüşüm ile ekolojik denge arasında nasıl bir ilişki var gelin bakalım. Ekolojik olarak doğal çevreyi korumak adına bir çok bilimsel ve ilkel yöntem mevcut. Her ne kadar şehirde yaşasak da tüketim toplumu olsak da çevreye duyarlı bireyler olmak zor değildir.

En basit şekilde geri dönüşüm ile buna katkı sunabiliriz. Önce kendi bireysel çabamız sonra yakın çevremizi bilinçlendirerek işe başlayabilir. Hatta işi büyütüp ekolojik ayak izi küçültmek için ülke çapında ekolojik denge nedir nasıl olmalıdır gibi bilgiler aktarılabilir. Tabi ki bu geri dönüşüm ve çevresel faktörlerin önce kendimizde uygulama alanı bulması gerekiyor. Ekoloji nedir, anlamak için ekosistem nediri de bilmek gerekiyor.

Peki ekolojik denge nedir? Ekoloji içindeki canlıların uyum ve düzen içerisinde yaşamalarıdır. Ekosistem içinde canlılar besin zinciri dediğimiz düzende yaşarlar. Onlar bozuldukça ekolojik denge nedir ki. Artık yavaş yavaş türlerde doğadan yok olur.

Ekolojik ayak izi küçültülmeden de bu sorun devam edecektir. Çözüm mü çok basit. Birazdan çevresel kirliliği anlatırken bu konuya değineceğiz.

Çevre bilinci için önce neler yapabilirim diye bakmak gerekir. Ekoloji plastik çöpün çözülememesi sonucu doğanın bozulmasıdır. Ekolojik denge nedir işte budur. Keneleri yiyen kekliğin avlanması sonucu kene vakalarının sık görülmesi ekosistem nedir net biçimde anlatır.

Denizdeki balıkların vücut ısısı değişimi ve midelerinde mikro plastik bulunması da ekolojik ayak izi nedir anlamamız için önemlidir. Küresel ısınma ve küresel soğuma diye duyduğumuz sorun için de geri dönüşüm nedir neden geri dönüşüm yapılır anlamak için yeterlidir.

Küresel ısınma nedir? Doğanın dengesinin bozulmasıdır. Peki küresel soğuma nedir? Doğanın genel dengesinin değişmesidir. Yani her türlü insanın yaşam alanının etkilenmesidir. Tarlada farenin çoğalması ürüne zarar vermesi yılanın azalmasının göstergesidir.

Doğanın içinde neyi fazla tüketirsek başka bir şeyin-canlının varlığını o kadar çok tüketiriz. Yani doğa gerçek bir ekolojik denge içindedir. Havaya fazla karbon salınırsa nefes almak zorlaşır. Arılar ve böcekler ölmeye başlar. Bu da kıtlığa neden olur. Ekolojik ayak izi nedir işte evinde yediğin yiyeceğin çöpünü ayrıştırmaktır.
Geri dönüşüm olabilecek malzemeyi ( plastik, cam, metal vb. ) ayırmaktır. Müsait arazi varsa da gıda atıklarını gömerek doğal gübre yapmaktır.

Ekolojik ayak izi için çalışma yapmazsak düşünün. Bir plastik atık yaklaşık doğal çözülme süreci 500 yıl onu geri dönüşüm ile yine kullanabilirsiniz. En az aynı ürün bu tarz kullanımla 3-10 defa kullanılabilir. Gezmeye gittiğiniz kırlara piknik alanlarına bakın. En çok neyin çöpünü göreceksiniz.

Ekolojik denge bozulmasıyla bizim yaşam alanımız da kısıtlanıyor. Şu ana kadar anladığımız şu ki ekoloji nedir bilmez isek keyfimiz için evimizde dahi doğayı mahvetmeye devam ediyoruz.

Ekoloji Nedir Ekolojik Ayak İzi Nedir ? Ne Yapmalıyım?

Doğal çevrenin yaşamına beraber ekoloji diyoruz. Ekoloji ne demek? Ekolojik ayak izi nedir? Bireysel olarak çevreye zarar vermektir. Sıfır zarar diye bir durum yoktur. Fakat banyoda kullandığımız sudan yaptığımız çaya yıkadığımız bulaşıktan tozu gitsin diye ısladığımız arabaya kadar bir ekolojik denge işinden bahsediyoruz.

ekolojik ayak izi nedir

Öyle ki yediğimiz çikolatadan pişirdiğimiz çorbaya ısınmak için yaktığımız kombiden sobaya kadar top yekün bir dengeden bahsediyoruz. Giydiğiniz elbiseden alışveriş için kullandığınız poşete kadar tüm durumları anlatıyoruz. Varlığınız ile harcadığınız her şeyi söylüyoruz. Ekolojik ayak izi nedir işte bunları küçültmektir. Ben 1 hafta denedim rutin kullanım için yaptığım yemekten duşa kadar çöpten elbiseye kadar her şeyi azalttım.

Ve müthiş bir rahatlama hissettim. Bu tabiki doğayı korumanın verdiği rahatlık yoksa alışkanlıklarımdan vazgeçmek beni zorladı.

Öğrendiğim şeyler ise şöyle; bütün çöplerimi ayrıştırıyorum. Apartmanda oturuyorum fakat geri dönüşüm ve posalı besinler gübresi için alan buldum. Önce ayrıştırma yapıyorum.

Şimdi sizlere ekoloji nedir? ile çevresel kirlilik arasındaki bağlantıdan bahsedelim.

Ekolojik Denge ve Kirlilik Çeşitleri

İnsan tabiat ile beraber var ve yaşam döngüsü içerisinde ekosistem düzeniyle yaşıyor. O da doğadan besleniyor. Üretip tüketip yaşamaya devam ediyor. Ekoloji nedir? Ekoloji doğal denge içinde tüm canlıların yaşamaya şans bulmasıdır. Ot, çiçek, böcek…

Ekolojik denge için bozulma yapacak bir hareket bazen gözle görülür değişimi tetikliyor. Çoğu zaman ise ekolojik olarak çok sonra ortaya çıkan bir süreç doğuruyor. Belki artık geri dönüşümü dahi çok zor oluyor. Zaman ve emek basit bir hatayı dönülemez sonuçlara itiyor.

ekolojik denge

Şimdi ekolojik ayak izi nedir eğer ekolojik denge içinde kirliliğin etkisi nasıldır göreceğiz. Yazınızın ilerleyen bölümünde çevresel sorunlara neden olan kirlilik türlerine bakacağız. Ekolojiyi doğrudan etkileyen kirliliktir. Bunun için başlıkları verip ekoloji nedir düşünmeyi size bırakıyoruz.

Çevre Kirliliği

Görüntü Kirliliği

Ses Kirliliği

Su Kirliliği

Hava Kirliliği

Kimyasal Kirlilik

Işık Kirliliği

Ruhsal Kirlilik

Ekolojik denge ekosistem gibi temel besin ve yaşam sistemini bozan bu kirlilikler dünyayı yaşanmaz hale getiriyor. Bizim bakış açımıza göre ekoloji nedir, ekolojik ayak izi nasıl yok edilir görmüş olduk. İşte bu yukarıdaki başlıkları kendi açınızdan değerlendirerek kirliliği görebilirsiniz. Çok bir şey yapmanıza gerek yok çevrenize bakın. Çöpler nasıl kokuyor, sokaklar ne kadar temiz, ormanlık alanlar ne alemde. İşte size kendinizin anlamsı ve çalışması için başlıklar ve ekoloji nedir bulma yöntemi.

Ekosistem Çöküyor Mu?

Ekoloji doğanın kendi içindeki düzendir. İnsan ve ya tabi olaylara bu düzen bazen bozulabilmektedir. İnsan varlığı doğayı daha çabuk ve feci şekilde yok etmeye devam ediyor. Özellikle de son yüz yıl ekosistem katliamı şeklinde hız kazandı. Atmosfere salına gazlar, tahrip edilen ormanlar, yapılan yollar, göletler, maden arama için yakılan yıkloıan tabiat güzellikleri… İşte inansan kendi sonunu hazırlayan süreçlerle ilerliyor.

Peki bu ekolojik denge nedir? Ekosistemin temel unsuru olan besin zinciridir. Ekolojik denge de bütün canlılar belli bir düzen içinde beslenir. Doğaa zararsız şekilde. Hatta faydalı olacak şekilde. Peki ekolojik dengeyi bozan nedir? Gelin birlikte baktığımız ekoloji nedir? İle ekolojik dengeyi bozan şeylere bakalım.

  1. Yangınlar: Ekolojik katliamdır. Hem bitki hem de bütün hayvanların ölümüne neden olur. Doğal yaşam alanlarının yok olmasına neden olur.
  2. Yol ve Baraj Yapımı: Ekolojik denge içinde bazı canlıların türlerinin bölünmesine ve aralarına mesafe girmesine neden olur.
  3. Çığ:
  4. Evsel ve Kimyasal Atıklar:
  5. Fosil Yakıtlar ve Türevi Atıklar ( Plastik)
  6. Maden Arama ve Ocak Açılması:
  7. Şehirleşme:
  8. Tarım Alanı Açılması:

Yukarıda saydığımız maddeler ile bir çok yönden doğa katlediliyor. Ekolojik denge yok ediliyor. Bu bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yapılıyor. Amaç insanın refahının artması. Ekonomik olarak kalkınma. Gelişmek ama ekositem çöküyor.

Yazımızın temeli ekoloji nedir bilmeden neleri mahvediyoruz. “Ayak izimiz nedir” nasıl küçültebilir aradık. Yazımız ile ilgili videolar için tıklayınız.

İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    fena_de_il
    Fena Değil
  • 0
    berbat
    Berbat

Merhaba! Siz kiymetli Marcatime okurları için daha kaliteli içerikler üretmek adına buraya geldim. 😊 İçeriklerimi okumanız ve yorum yapmanız benim için çok değerli. 😇

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir