1. Anasayfa
  2. Yaşam

Konuşma ve Dil Terapisti Ne Yapar? Konuşma Bozuklukları Nelerdir?


0
Konuşma ve dil terapisti

Konuşma ve dil terapisti, konuşma bozuklukları için insanlara yardımcı olan profesyonel eğitimli insanlardır. Dil terapisti olarak bir çok merkezde kekeleme ve takılma üzerine çalışmalar yapmaktadırlar. Bu amaç ile bir çok özel merkez v e klinik mevcut. Hatta 6-10 hafta da kekemeliği tedavi ettiklerini iddia ediyorlar.

Gelin şimdi bu yazımızda konuşma ve dil terapisti nedir? Ne iş yaparlar? Bu sorularınıza cevap arayalım. Kekemeliği olan insanlar ne yapmalı yardımcı olmaya çalışalım.

Dil terapisti ne yapar? İnsanın ne zaman ortaya çıkacağını bilmediği bir süreç ile kekelemeye başlaması sorunlar zincirini doğurur. işte bu aşamada ilk önce yapılması gereken uzman bir kişi bulmaktır.

Peki dil terapisti ile yapılan terapi nedir? Bu normal bir terapi gibi kabul ediliyor. Ama uygulama ve tedavi yöntemleri psikolojik hasta tedavilerinden farklıdır.

Yazımızın detaylarında bu Kekeleme ve takılma neden olur? Kekeleme nasıl geçer? sorularına  cevap arayacağız. Bunu yaparken de teknik bilgiler vereceğiz. 

Uzmanlar kekemelik ya da takılmayla alakalı olarak genellikle doğuştan gelen -genetik- bir süreç olarak bakıyorlar. Bu ne zaman ortaya çıkacağı belli olmayan bir zihinsel durum olarak görülüyor. Çocuklukta genellikle ortaya çıkıyor. 2-6 yaş aralıktaki kısa süreli olursa gelişimsel deniyor. Eğer 6 aydan uzun sürerse kekemelik bir sorun olarak görülüyor. konuşma ve dil terapisti ile iletişim kurup yardım alınması öneriliyor.

Çocuğunuzda ve çevrenizde kekeleme başlangıç aşaması sayılan; takılma, kelime çıkarmada zorlanma, tekrarlayarak söyleme gibi belirtiler mevcut ise bu yazı sizin için. Terapinin yolu göründü demektir. Öncelikle dil terapisti bulun araştırın, biz sizin için alanında uzman bir terapistin videosunu aşağıya ekledik.

Geç kalmayın önlem alın bu önlem bilimin ışığında uzman bir terapi ve terapist ile olur. Bu kişi dille alakalı olduğu için Şimdi size yardımcı olmak ve yol göstermek için  detaylara geçiyoruz. Konuşma bozukluğu için önerilerimize de bakınız.

Dil Terapisti Nasıl Çalışır? Takılma ve Kekeleme Nasıl Geçer?

Dil Terapisti Nasıl Çalışır?

Dil terapisti kekeleme takılma gibi insanı rahatsız eden alanlarda eğitim almış kişileridr. konuşma bozukluğu olarak geçen bu tür sağlık sorunlarında müdahale ederek hastaları tedavi ederler. Peki bu dil terapisti tedaviyi nasıl yapar?

Dil gelişimini izleyen bu sürenin aşılmasına destek olan uzmanlar vardır. Bu bir doktor gibi özellikle çocuklardaki konuşma güçlüğü, takılmaları, kekelemeleri düzeltmeye çalışan bir alandır.

Ailelere sorulduğunda genellikle kekemeliğin kritik zamanlarda ortaya çıktığını söylerler. Bunlar şöyledir: Taşınma, boşanma, şiddet, korku, memeden ayrılma, anneden ayrılma.

Dil terapisti bu aşamayı belirledikten sonra çalışmalara başlar. Çocuklardaki tabulaşma sonucu oluşan süreç olumsuz yansımalar zihinsel süreçleri tetikleyip kekemelik gibi sorunları doğurabiliyor. Bazen de nedensiz şeklide ortaya çıkabiliyor. öncelikle kendinizi suçlamayın. Sorun meydanda ve çözüm için enerjinizi harcayın. ahlayıp vahlanmakla vakit öldürmeyin.

Aldıkları eğitimle çeşitli konuşma bozukluklarını tedavi eden insanlara konuşma ve dil terapisti deniyor. Çocuklarda bu tür sorunlar normal karşılanıyor. Terapist ise bu tabular üzerinden önce ailelere eğitim ile yardım ediyor. Çocuğun bu süreci hasarsız atlatması için ebeveynlere destek oluyor. Kendisi de çözüm ortağınız olarak size yol gösteriyor.

Ülkemiz sağlık alanında bir çok gelişmiş ülkeden daha iyidir. Sağlık sistemi geçmişin iyi yetişen insanların çabalarıyla ilerler. Aynı zamanda çağa ayak uydurma ve dünyayı takip etmeyle yenilenmeyle de gelişir. Her işte olduğu gibi sağlığımızı da olumsuz etkileyen şey tabularımız.

Kendimiz de inandırdığımız sorunlar zinciri. Tabuları yıkınca tedaviye başlayıp iyileşmeye başlıyoruz. Sağlık için insanın ilk ve en büyük mücadelesi bu noktadadır. Yoksa bazen ömür boyu sürecek reddetme ile umutsuz gelecek parlayıveriyor. Bu süreçte dil terapisti yetişmesi ülkemizde hizmet vermeleri çok güzel. Medeniyet seviyesinin bir yansımasıdır. Bilim ışığıyla çeşitlenmiş bu tür detaylı mikro alanlar gelecek için umut vericidir.

Konuşma Bozuklukları Nelerdir?

Konuşma Bozuklukları Nelerdir?

1.Dudak Tembelliği: Konuşurken sesin zayıflaması, konuşmamın bozulması ve telaffuzun değişmesi durumudur. Konuşanın ifadesi karşı taraftan tam olarak anlaşılamaz. Yakın sesler ve dudak ünsüzlerin söylenmesinde meydana gelir. Konuşma bozukluğu olan dudak tembelliğin yenilmesi için tekerleme söylemek iyi bir çözümdür. Yerel- bölgesel kelime telaffuzlarından uzak durmak da çözümdür.

2.Kekemelik: En büyük konuşma bozukluğu olarak geçer. Kötü bir kabus gibidir. Ama sevindirici bir haberimiz var. Çözümü mevcut bir rahatsızlıktır. Zaten yazımızın temeli bu konuşma bozukluğunun nedenleri ve çözümleri üzerinedir.

3.Pelteklik: Bir çeşit dilin bölgesel alışkanlığıdır. zira bazı sesleri düzgün çıkaramamak alışkanlıktır. Üzerinde çalışarak yenilebilecek bir işlevdedir. Dil içinde konuşma bozukluğu çok sık karşılaşılır. Pelteklik zor ama yenilebilir bir dil sorunudur.

4.Parazit sesler: En sık karşılaşılan ses bozukluğudur. Özellikle canlı anlatımların en büyük sorundur. Düşünme eylemi olarak en çok kullandığımız. aaaaa/ıııııııı/eeeee gibi seslerdir. Aynı şekilde düşünmeden konuşmaya başlayınca ya da hazırlıksız konuşmaların en büyük nedenidir. Bütün insanlarda görülen konuşma bozukluğu türüdür. Yenmek için durarak düşünerek konuşmak çözüm yoludur. En etkilisi ise ses kaydı yaparak özel çaba göstermektedir.

Konuşurken Takılanlar ve Kekeleyenler İçin Çözüm Önerileri

Konuşurken Takılanlar ve Kekeleyenler İçin Çözüm Önerileri

Çocuklardaki dil bozulmalarına özellikle 2-6 yaş arasında çokça şahit oluyoruz. Bu bozulmalar takılma ve kekeleme ile başlıyor. Çözüm için çaba harcanmalı. Çaresine bakılmayan bu rahatsızlık ilerleyen aşamalarda derinleşebiliyor.

İşin uzmanı bir dil terapisti ile görüşme yapmak en iyi çözüm olacaktır. Çözümü internet çöplüğünde aramayın. Bulduklarınız muhtemelen çocuğunuz ile uyumlu değildir. Bu durumu işinin ehli biri değerlendirmelidir.

Bu tür insanları sosyal camiada takip ediyor olabilirsiniz. Lakin sırları dillerinin altındadır. Kelimelere dökmeleri için özel olarak hasta ile ilgilenmelidir. Önce hastayı görmeli teşhis koymalı. Sonra kişiye özel yöntem ile sırrını göreceksiniz.

Eğitim ile yetişen uzmanlar yaptıkları işi en iyi şekilde icra ederken hatırı sayılır gelir de elde ederler. Bu yadırganacak bir durum değildir. İmrenilecek bir başarı ve yetenek örneğidir.

Eğer çocuklarınızda kekeleme takılma problemi varsa mutlaka profesyonel yardım almalısınız. Sosyal medyada ve wep sitelerinde yüzlercesi var. Arayıp bulmak doğru seçimi yapıp tedavi reçetesi almak elinizde. Bilmeniz gereken ise kaygılı yapınızı ve kendinizi suçlamayı bırakmak.

 Sizin davranışlarınız yahut tavırlarınız bu sürece olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Geçmişte yaptığınız hareketlerden dolayı suçluluk hissetmeyin.

Takılma ve kekeleme nedir?

Takılma nedir? Konuşmaya başlamadan önce ilk harfin çıkamama durumudur. Konuşma bozukluğu sorunudur. Doktorlar tarafından kekemeliğin ön aşaması ya da gelişimsel sorunlar olarak görülür.

Kekeleme nedir? Konuşmanın akıcı olmasını engelleyen duraklama; hece, ses ve kelimeleri yineleme ve uzatarak söyleme durumudur. Kelimeler arasında ya da kelime içerisinde sonraki heceye geçememe durumudur. Çevremizde en çok karşılaşılan durumdur. Tedavisi yüzde seksen vardır. Eğer zihinsel bir felç ya da sakatlık durumu yoksa. Konuşma bozukluğu sorunudur. Dil terapistlerinin üzerinde çalışma yaptıkları kişilerdir.

Dil Terapisti Önerileri

Kekeleme nasıl olur ya da kekeleme nasıl geçer? Bu durumlar için yazımızın bu bölümü çok önemlidir.

İp ucu vermek gerekirse;

1.En büyük etken çocuğa yardımcı olmak.

2.Korkularını yanlış anlaşıldığını hissettiği için ona destek olmak.

3.Çocuğun baskılanmış itilmiş korkularına karşı beraber savaşmak.

Dil Terapisti Önerileri

Örnek ile açıklayayım. Bir çocuk ilk defa bir köpek ile karşılaştığında muhtemel korkacak ve size sarılacak ortamdan uzaklaşmaya çalışacaktır. Eğer siz köpeğin korkulan bir şey olmadığını söyleseniz bile çocuk anlamayacaktır. Davranışsal ve eylemsel olarak hareket etmelisiniz.

Önce kendiniz gidip köpeğe dokunmalı onunla iletişim kurmalısınız. Sevmeli zararsız olduğunu uygulamalı olarak göstermelisiniz. Çocuğunuz da bunu görünce belki hemen değil ama biraz sonra alışacaktır. Onun korkulacak kaçılacak bir canlı olmadığını fark edecek.

İşte bu süreçte ebeveynler olarak karşılaşılan sorun gelişimsel aşama olan konuşma bozukluğuna neden olan süreçlerde de aynıdır.

Çocuk ağzına bir şey olduğunu dilinin yara(ışşş) olduğunu düşünecek ve korkmaya başlayacaktır. Korkuları zamanla artacak bazen içine çekilecek bazen ağız hareketleri değişecek bazen bu durumdan rahatsız olup tikler oluşacak bazen konuşmamaya çalışacak bazen de agresif şekillerde tepkilerde bulunacaktır.

Bu yüzden mutlaka profesyonel destek almalısınız. Çocukların bu dönemde korkularını bastırması yerine yenmesi ve onların üstüne girmesi yöntemi kullanılır. Tabi bu süreç çocuğun korkularını artırarak değil yardımcı olarak örnek teşkil ederek yapılır.

Kekeme Olan Kişiye Ne Yapılmamalı?

Öncelikle kekeleme nasıl geçer? Öğrendik şimdi kekeleme neden olur? kekeleme artmaması için ne yapmak gerekir ona bakalım.

Ailelerin en çok yaptığı hata bu süreçler içerisinde çocuğa yardımcı olayım derken; çocuğun söyleyemediği kelimeleri tamamlama, düzeltme, söylemesi için baskı kurma, görmezden gelme, farklı yöne yansıtarak dil kusurunu saptırma, asla yapılmaması gerekenlerdir.

Alay etme, kekeliyor diye ortamlardan kaçırma, sosyal engel koyma zararlıdır.

Bunlar yapılınca çocuk susar ve içine kapanır. Hatta huysuz ve agresif bile olur. 

Bu durum çocuğun kaygı düzeyini artırarak onarılamaz sonuçlar doğurabilir. Yaptığınız şey aslında tam da şöyledir. yüksekten korkan birini paraşüte bindirmeye kalmak gibidir.

Bu yüzden önce sakin olup uzmana danışmak onun çizeceği yolda ilerlemektir. Eğer çocuğunuzun bu durumundan rahatsızlık hissediyorsanız bu nedenle çocuğu sosyal ortamdan uzaklaştırırsanız kişiliği zayıf mücadele edemeyen, içine kapanık her şeyin desteğini birilerinden bekleyen bireyler yetiştirmiş olursunuz.

Konuşma ve dil terapisti alanında, dil terapisti olan devlet hastaneleri bildiğim kadarıyla yoktur.

Yazımızda kekeleme neden olur? Kekeleme nasıl geçer sorularına uzman bilgisiyle cevap aradık. Umarım faydalı olmuştur. 

Konuyla alakalı videomuz aşağıdadır izleyebilirsiniz. 

İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 1
    harika
    Harika
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    fena_de_il
    Fena Değil
  • 0
    berbat
    Berbat

Merhaba! Siz kiymetli Marcatime okurları için daha kaliteli içerikler üretmek adına buraya geldim. 😊 İçeriklerimi okumanız ve yorum yapmanız benim için çok değerli. 😇

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir