1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

1850’den Günümüze Yöresel Bafra Pidesi Nasıl Yapılır?


1

Pidenin kültürümüzde e damak tadımızdaki değişmez yerini hepimiz biliriz. Özellikle de Meşhur hale gelen Bafra pidesi, hiç düşündünüzmü bu lezzetli Bafra pidesi nasıl yapılır? Pideye bu harika lezzeti ne verir?

Bafra Pidesi Nasıl Yapılır?
Bafra Pidesi Nasıl Yapılır?

Pide denince akla neden ilk gelen Bafra pidesi olur? Onu diğerlerinden öne çıkaran nedir? Tarihimi? Yoksa Ustaları ve lezzeti mi? Öyleyse öne çıkmayı başarmış meşhur Bafra pidesi nasıl yapılır sorusunun ve diğer merak ettiklerinizin cevabını birlikte inceleyelim.

Yöresel Bir Lezzet: Bafra Pidesi  Tarifi

Samsun’dan yöresel bir lezzet Bafra Pidesi; Bafra Pidesi yapılış tarifi, yöreselliği, nereden ve kimler tarafından öne çıkarıldığı ve hikayesini okumaya hazırsanız gelin birlikte yöresel Bafra pidesi yapmaya başlayalım.

Bafra pidesi hamuru nasıl yapılır?
Bafra Pidesi  Tarifi

Öncelikle Bafra pidesi hamuru nasıl yapılır? Buna bakalım;
Yöresel olduğu zor olduğu anlamına elbette gelmez. Tarifi, yapılışı ve malzemeleri oldukça kolay. Eğer siz de Bafra pidesi hamuru nasıl yapılır? Merak ediyorsanız; öncelikle 2 bardak su ve miktar olarak yarım paket intant kuru mayaya ihtiyacınız olacak.

1 tatlı kaşığı kadar tuz ve yarım çay kaşığı şeker gibi mutfağınızda var olan, kolay bulunabilen malzemeleri kullanabilirsiniz. Ayrıca 4 veya 5 su bardağı kadar da un gerekli.
Hemen sonrasında gerekli olacak, iç harç için kullanacağınız birkaç basit malzeme ise şunlar; Bir miktar kıyma (500 gr. kadar olursa iyi olur), 1 büyük boy veya 2 orta boy soğan, az miktarda sıvı yağ, az miktarda ( mümkünse 1 yemek kaşığı kadar) tereyağı ve tamamen damak tadınıza göre belirleyeceğiniz miktarda tuz ve kırmızı biber gibi malzemeleri kullanabilirsiniz.

Fırın aşamasına kalan son adımda ise pidenin üzeri için ister 1 kaşık sıvı yağ, isterseniz de 1 yumurtanın sarısını kullanabilirsiniz.
Fırından çıkınca üzerine kullanmanız gereken malzeme ise; kendi zevkinize göre bir miktar tereyağ olabilir. Bafra pidesi hamuru nasıl yapılır sorusunun cevabını birlikte işledik.

Yukarıdaki malzemeleri nasıl kullanmanız gerektiği ve Bafra pidesi nasıl yapılır? Konusunda başarılı olduğunu düşündüğümüz bir ustanın tarif videosunu da buraya ekleyerek Bafra pidesinin yöreselliğini konu almaya devam edelim.

Hamurundan Hikayesine: Samsun Bafra Pidesi

Samsun Bafra Pidesinin bilinen çok az hikayesi veya tarihçesi var. Bu konudaki veri kaynakları da oldukça kısıtlı.
Oysa 1850 yıllarından günümüze kadar gelmiş bir yöresel lezzet, sadece Bafra ve civar ilçelerde bilinmemeli.

Samsun Bafra Pidesi
Samsun Bafra Pidesi

Dönemin özenle seçilmiş önde gelen ustaları tarafından, geleneksel olarak hemen her Cumartesi, Pazar günü servis edilecek pideler hazırlanır ve Pazar sabahı da fırınlanırdı.

Civar lokasyonlardan bugün erken saatlerden itibaren pide yemeye gelen insanlar, pidelerinin hazırlanmasını sabırsızlıkla beklemekteydi. Samsun Bafra pidesine talep günden güne artıyor, daha fazla insan tarafından pideler artık evlerde de hazırlanarak Pazar sabahı servisine yetiştiriliyordu.

Günümüzde ise ” Coğrafi işaret tescili” ve patentine sahip Samsun Bafra pidesini diğer pidelerden ayıran en önemli özelliklerine bakacak olursak; Samsun Bafra pidesinin yapım esnasınsa kullanılan ince hamuru, pidenin gevrekliğini ve lezzetini arttırmakta.

Doğal tereyağı kullanılarak özenle hazırlanmış kıymalı harıcın verdiği tadı, yine yapanın tercihine göre kullanılan doğal peyniri sayesinde vazgeçilmez tatlardan biri haline getirmiştir. Samsun Bafra Pidesini, Pide salonlarında bulmak da mümkün. Ayrıca Yöre halkının günümüzde hala pazar kahvaltılarının vazgeçilmezi olarak bilinen Bafra pidesi, düğün, cenaze ve asker uğurlama törenleri gibi faaliyetlerdeki sofralarda ikramların başında gelir.

Ülkemizdeki pide sektörü rekabetinin aslında en geniş çeşitliliğe sahip illerinden biri Samsun diyebiliriz. Samsun’da hemen her ilçenin neredeyse kendine has hazırlanış yöntemiyle yöreselleşen bir pidesi bulunmakta.

Samsun Bafra pidesinin lezzeti ve yöreselliğinin rekabet etmekte olduğu diğer pide yelpazesinde Çarşamba pidesi ve Görele pidesi gibi çeşitler de mevcut.
Çarşamba Pidesinin diğer pidelerden ayrıştığı temel özellik ise; daha yumuşak hamurdan elde edilmesi diyebiliriz. Karadeniz’e yolu düşen herkesin denediği bu pidelerin fiyatları ise 12 TL ile 25 TL arasında, çeşitine göre değişiyor.

Bafra pidesi hamuru nasıl yapılır? Hamur için gerekli malzemeler neler? Bu malzemeler nasıl kullanılmalıdır? Genel olarak Bafra pidesi nasıl yapılır? Gibi soruların cevapları incelediğimiz ve bir ustadan video olarak izlediğimiz konumuzda sona geldik.

Yöresel Bafra pidesi nasıl yapılır? Hamuru konusunda veya Bafra pidesi tarifi ile ilgili merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum alanından sorabilirsiniz. Bafra pidesi nasıl yapılır konusunda bir dış kaynağa ihtiyaç duyuyorsanız buradan ulaşabilirsiniz. Bir sonraki  yayında tekrar görüşmek üzere.

İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    fena_de_il
    Fena Değil
  • 0
    berbat
    Berbat

Merhaba! Siz kiymetli Marcatime okurları için daha kaliteli içerikler üretmek adına buraya geldim. 😊 İçeriklerimi okumanız ve yorum yapmanız benim için çok değerli. 😇

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Aydin Aydi

    Canım çekti kim yapacak da yiyeceğiz şimdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir