Aktif Karbon Çeşitleri

Kömür bazlı aktif karbon; Su arıtma cihazlarında kullanılan karbon çeşididir. Çözülmemiş organik ve inorganik kirliliklerin sudan uzaklaştırılması için kullanılır. Oldukça geniş yüzeye sahiptir. Adsorban yapısı bir hayli fazladır. Fizikokimyada suyun içerisindeki minareleri artırmak ve doğru kaliteyi elde etmek için kullanılır. Bulunduğu geniş yüzeyin büyüklüğü sayesinde klor giderme amaçlı kullanılır. Suyun içesinde var olan, eriyik gazların sebep olduğu renk değişimi, koku, tat bozukluğu gibi etmenleri ortadan kaldırarak kaliteli ve sağlıklı suyun elde edilmesinde en büyük rol oynar
Odun bazlı aktif karbon; Odun gibi karbonlu ürünlerden, buhar yada kimyasal aktivasyon yolu ile elde edilen bir doğal karbon çeşididir. Siyah renklidir. Yüksek ısı ve rutubete maruz bırakılarak elde edilir. Suyun içerindeki koku ve tat yapan kötü bileşenleri tutmasının yanı sıra, elma suyu üretiminde açığa çıkan mikotoksinlerin giderilmesinde ve bitkisel yağların üretiminde kullanılır. Evimizde sık sık kullandığımız ve daima elimizin altında bulunan Zeytin yağı, Ayçiçek yağı ve kek böreklerin vaz geçilmezi olan Bitkisel Margarinler bunlara verilebilecek en güzel ve saydam örneklerdir. Hava filtrelerinin yapımında gazı uzaklaştırmak, kokuları filtrelemek, küf toz veya tütünlü ürünler dumanını gidermek ve ince partikülleri havadan temizlemek gibi faktörelleri ortadan kaldırmak amaçlı da kullanılır.
Hindistan cevizi kabuğu bazlı aktif karbon; Günümüzde hemen hemen yeni olan ve kullanım sıklığı diğer iki karbon çeşidine göre daha az olan karbon çeşididir. Her geçen gün kullanımına daha çok özen gösterilir. Adsorban derecesi oldukça yüksektir. Fizikokimya arıtmada önemli bir yere sahiptir. Sudaki kirliliği gidermek amacı ile sıklıkla tercih edilir.
Her üç karbon çeşidi de, toz, granül ve silindirik şeklinde üretilmeye uygundur. Hangi alan da kullanıldıklarına göre şekilleri ve işlevsellikleri değişir. Bir genelleme yapacak olursak, kömür bazlı aktif karbon ve Hindistan cevizi bazlı aktif karbon daha çok günlük ihtiyaçları yerine getirmek, güzellik, yeme, içme, bakım gibi ürünlerde kullanılırken, odun bazlı aktif karbon ise daha çok sanayi ve endüstriyel ürünlerin üretiminde tercih edilir.