1. Anasayfa
  2. Bilim

Agro Kimya Nedir? Örnekleri Nelerdir?


0

Agro kimya çalışma alanları temelde tarım ve çevre olarak kabul edilmekte olup bu alanlar alt kategorileri ayrılmaktadır. agro kimyanın başlıca çalışma alanları şöyle sıralanabilir;

  • Bitkilerin daha hızlı büyümesi amacıyla ilaç üretimi,
  • Bitkilere dadanan veya dadanabilecek zararlı böceklere karşı kurtarmak amacıyla ilaç üretimi,
  • Zararlı bitkileri kurutmak amacıyla ilaç üretimi, 
  • Genetiği Değiştirilmiş Uygulamalar yani GDO uygulamaları agro kimya çalışma alanları içerisinde yer almaktadır.

Agro Tarım

Agro Tarım

Agro tarım aynı zamanda agroekolojik tarım olarak da bilinmektedir. Özellikle agroekoloji ülkemizde zira kat fakülteleri veya tarımsal kuruluşlar tarafından uygulanan çalışmaların temelinde yer almış olsa da tam anlamıyla doğru uygulandığı söylenemez.

Agroekoloji kelime anlamıyla agro “tarım”, eco “çevre” ve evloji “bilim” sözcüklerinden türetilmiştir. Tarımsal üretim sistemlerinde uygulanmakta olan agroekoloji hem bir bilim dalı hem de bir uygulama alanıdır.

Organik tarımdan farklı bir tarım anlayışı ortaya koyan agroekoloji tarım bir kapsamda evcilleştirilen organik tarım olarak da anılmaktadır. Diğer bilim ve teknik dalları ile etkileşim içerisinde olan argoekoloji aynı zamanda sosyal, politik ve ekonomik alanlarda da önemli etkiye sahiptir.

Permakültür onarıcı tarım, koruma tarım, organik tarım ve biyodinamik tarım gibi çeşitli örnek yaklaşımlar ortaya koymaktadır.

Örneğin bu tarım ile buğday bitkisine zarar veren böcek türleri endüstriyel tarım içerisinde kullanılan çeşitli zehirler sayesinde öldürülmektedir. Bu kapsamda ürünlerin daha dayanıklı olması için kullanılan tarım ilaçlarının yanı sıra GDO uygulaması da yapılmaktadır.

Ancak genel olarak it ve çek teknolojisi kullanılmakta olup buğday bitkisine zarar verebilecek böceklere itme özelliği gösteren otlar buğdayların yakınlarına ekilmektedir. Tarlanın çevresine ise bu böcek türlerini kendisine çeken etkileyici otlar edilmekte olup böylece böceklerin tarlaya girmesini engelleyip çevreye dağılmasına olanak sağlamaktadır.

Böylece buğdaydan elde edilen verim artarak hem çiftçi hem de tüketici kazanmaktadır. Özellikle kimyasal kullanımı yapılmadan gerçekleştirilen bu işlem kapsamında tüketicilerin zehir tüketimine maruz kalmaları da önlenmiş olmaktadır.

İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 3
    harika
    Harika
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    fena_de_il
    Fena Değil
  • 0
    berbat
    Berbat

Merhaba! Siz kiymetli Marcatime okurları için daha kaliteli içerikler üretmek adına buraya geldim. 😊 İçeriklerimi okumanız ve yorum yapmanız benim için çok değerli. 😇

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir