1. Anasayfa
  2. Bilim

Rüya Nedir? Rüya Gerçek Midir?


1

Öncelikle bu yayında, Rüya gerçek midir? Neden rüya görürüz? Rüyalar gerçeğin aynası mıdır? Veya bazılarının da inandığı üzere Allah, rüya yoluyla bize mesajlar vermek istiyor mu? Başlıklarını konu alacağız. Tüm bu soruların cevaplarına gelmeden önce  konuyu daha verimli haliyle ele alabilmemiz için şu üç unsura da dikkat çekmeniz gerekiyor.

rüya gerçek midir?

Rüya Gerçek Midir? Kavramındaki Unsurlar

Rüya nedir ve rüya gerçek midir? Şeklindeki soruların cevabını araya bilmemiz için, orjinal haliyle rüyanın ne olduğunu anlamamız lazım. Dolayısıyla da üç temel kavram burada bizi bekliyor olacak.

Bunlardan ilki; Rüyalar saçmadır. Tabirleri saçma olmasa bile gördüğümüz haliyle anlamsız biçime sahip, ruh hastası içeriklere kadar dayanan ve uyanık halimizle hatırlayınca bile anlam veremediğimiz bir sürü anlamsız senaryo içerir. (Düşersiniz,Koşarsınız,uçarsınız, kemikleriniz kırılır ve hala koşarsınız vb.)

İkinci unsur; Rüyalar en yüzeysel hali ile rüya ve kabus şeklinde ikiye ayrılır.
Antik Mısırdan’dan Antik Yunan’a, Osmanlı’ya ve hatta Türkiye’ye kadar her dönende rüya tabirciliği var. ( Bir ara bu tip yayınları Flash TV, Muhabbet ve Maksim TV adlı  kanallarda, oldukça neşeli  ablalar yapıyordu. Onun da videosunu hemen alta ekledik.)

Rüya Nedir? Rüyadaki amac nedir?

Rüya nedir? Nasıl olur? Niye olur? Rüya gerçek midir? Buralara gelmeden önce dikkate almamız gereken
bilimsellik, bu konuya nasıl yaklaşıyor?

Bilimsel makalelerin yazarları bu konuda hemfikir sayılır. Bu makalelerden birçoğuna göre, gördüğümüz gercekleştiğini sanma düşüncemiz, “sanmak” yani gerçek dışı sekilde yanılgı olarak özetlenebilir.

Şöyle ki; geçmişte yaşanmış olayların tecrübe etme hissinin beyinde oluşan anlık  anomaliden gerçekleştiğini ve beyin anlık olarak farklı durumlarda görülen bilginin kaydedilmesi sürecinde yerleştirilme-anlamlandırabilme ortasındaki gecikmenin gerçekleşmesi şeklinde açıklanabilir. (Tek cümlelik özet: beynimizin hata yapması durumunda oluşan kayıt hataları.)

Ayrıca kameralarımız sayesinde yaptığımız video kayıtları, aslında her karenin çekilen fotoğrafının hızlandırılarak oynatılması sonucu ortaya çıkan filmdir. Beyin de benzer calışma yapısına sahip; Mesela arabanızın anahtarını bilgisayar masasına hızlıca bırakıp mutfağa geçtiniz ve bir kaç saat sonra anahtarı bıraktığınız yeri hatırlamakta zorlanıyorsunuz. Eğer yavaşça ve daha çok görerek bu eylemi gerçekleştirseydiniz unutma ihtimalinizdeki bu oran da azalacaktı.

Video kamerasındaki prensip gibi beyin de gözlerden aldığı çekim desteği sayesinde kareler halinde bir film oluşturur ve oluşturamayacağı hızlı kareler ise ön bellekte (geçici bellektir, aynı zamanda) kalır. Bilim, rüyaların geçekleşemeyeceğini vurgularken, Google’ın temel algoritma geliştiricisinin, bilimle çakışan karşıt görüşü; acaba rüya gerçek midir? Şeklinde sorgulamamıza ve hatta belki de bu yayını yazmamıza neden olan başlıca unsurlardan biri oldu.

rüya gerçek midir? neden rüya görürüz?

Rüya Gerçek Midir? Örneklerle Anlamaya Çalışalım

 4 Eylül 1998’de, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde kurulan Google’ın temel algoritma geliştiricisi Lawrence Page, Google fikrini ilk önce rüyasında gördüğünü öne sürdü.

 Moleküler biyolojide çift sarmal terimi olarak bilinen spiral formu da bir rüyanın etkisiyle şekil almış oldu. Böylece bilimsel kaynaklara rağmen, rüya gerçek midir? Şeklindeki soruların zeminini hazırladı.

 Rüyalardan esinlenerek ortaya çıkan icadlarda dikiş makinası gibi de sayısiz örnek var.
Bu gibi çakışmalar ya da çelişkiler, bugün hala rüya tabirciliği yapanların popüler kalmasına olanak sağlıyor.

rüya nedir

Neden Rüya görürüz?

Ortaya atılan sayısız teori arasında en fizyolojik açıya değinmemiz gerekirse, uykular en kısadan en uzana doğru sınıflandırılır. Bu sınıflandırmanın iceriğini; NREM ve REM oluşturur. Beyin uyku esnasınsa filtrelerine göre depolamadaki verileri önem derecesine göre kategorize eder veya siler.

Ayrıca beyin tarafından uyku esnasında yapılan başka bir işlev ise dinlenmeltir. Bunun dışında başka bir anlamı temsil eden faaliyeti bulunmaz. Buradan yola çıkarak Google kurucusu Lawrence Page’in Google’u kurmadan önce rüyamda gördüm tezinin çürüme ihtimalinin doğduğunu görüyoruz. Lawrence Page’in bu söyleminin bulunduğu bir videoyu aşağıya ekledik, izleyebilirsiniz.

Google kurucularından biri olan Lawrence Page’e benzer bir hikayemiz bulunmadığından ötürü, bizim şahsi görüşümüz daha çok fizyolojik kuramlardan yana diyebiliriz.

Peki sizler görüşlerinizle bu konunun neresinde yer alıyorsunuz?  “Gördüğüm rüyalar gerçek oluyor, ya da bana mesaj veriliyor.” dediğiniz anlar oldu mu? Aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bu yayınımızda da rüya kavramını ele aldık. İçerik bakımından; Rüya nedir? Rüya gerçek midir? gibi sorulara yanıtlar aradık. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz, bir başka; “Filozof Ne Demektir? 2500 Yıllık Felsefe Tarihi” başlıklı, yayını da inceleyebilirsiniz.

İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    fena_de_il
    Fena Değil
  • 0
    berbat
    Berbat

Marcatime Yazarı - Halkla Ilişkiler ve Tanıtım Uzmanı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Avatar
    Şubat 23, 2020

    ben rüyaların yol gösterdiğine inanıyorum sadece bakmak ve görmek arasındaki farkı bilmemiz gerekli. Rüyada verilen iz ve işaretleri doğru okuduğunuzda çok farklı bir dünyaya ulaşıyorsunuz. yazınız gerçekten ilgi çekici olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir